Feestelijke opening van NOVA MAX 11 april 2023

De bouw van de Extremely Large Telescope (ELT) in Chili is in volle gang. NOVA, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, bouwt mee aan de geavanceerde instrumenten voor deze revolutionaire telescoop. Na een lange ontwerpfase is onlangs in Dwingeloo de productie van componenten voor METIS en MICADO, de eerste instrumenten voor de ELT, van start gegaan. Deze belangrijke mijlpaal is het resultaat van vele jaren hard werk en betekent voor NOVA een grote stap. Ook in letterlijke zin, omdat de enorme onderdelen van de ELT instrumenten niet gemaakt konden worden met onze bestaande uitrusting. NOVA heeft daarom haar capaciteiten uitgebreid met een nieuwe faciliteit die is toegerust op de komende generaties grootschalige en hoge precisie instrumenten. In deze temperatuur-gestabiliseerde faciliteit beschikken wij nu over een 5-assige freesmachine en een cleanroom met een meetmachine om de dimensies van geproduceerde onderdelen nauwkeurig te kunnen verifiëren. Beide machines zijn geschikt voor onderdelen met afmetingen tot 1,4 m. In de traditie van sterrenkundige acroniemen hebben we deze nieuwe faciliteit gedoopt tot NOVA MAX: Manufacturing and Assembly of eXtreme instrumentation.

We zijn trots op NOVA MAX en willen deze nieuwe fase graag feestelijk met u inluiden op dinsdagmiddag 11 april, op de Nijverheidsweg 11A in Dwingeloo. We vertellen u dan graag meer over de uitdagingen die we tegenkomen bij de bouw van de nieuwe generatie ELT-instrumenten, en hoe we die met NOVA MAX het hoofd zullen bieden. Ook laten we graag zien hoe de nieuwe faciliteit in een unieke samenwerking met het lokale bedrijfsleven tot stand is gekomen. Uiteraard is er gelegenheid om de nieuwe faciliteit te bezichtigen en we zullen gezamenlijk het glas heffen op een feestelijke borrel.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

15:00 – 15:30 Inloop (rondleidingen in kleine groepen)
15:30 – 16:15 Hoofdprogramma met openingsceremonie
16:15 – 17:30 Borrel (& vervolg rondleidingen)
17:30 – 19:30 Barbecue

Voor gasten die per OV komen bieden wij busvervoer aan van en naar station Hoogeveen.

Heen: Vertrek station Hoogeveen 14:50
Terug kunt u kiezen:

    1. Vertrek na de borrel. Aankomst op station Hoogeveen: 17:45
    2. Vertrek na de barbecue: Aankomst station Hoogeveen 19:45

We hopen u op deze feestelijke opening te mogen verwelkomen. We vragen u zich te registreren via onderstaande link waar u ook de keuzes voor busvervoer en evt. dieetwensen kan aangeven.